Kommunismi

Kommunismi ei ole koskaan ollut toimiva järjestelmä, eikä se sitä tule koskaan olemaankaan – ai miten niin?

No; tämä asia on nopeasti käsitelty. Oletteko lainanneet kirjastosta esim. CD-levyjä? Oletteko nähneet kaupungilla nk. ”city-pyöriä”?  Minkälaisessa kunnossa ne levyt ja pyörät yleensä ovat – miten ”kaikkien yhteistä” omaisuutta kohdellaan?

Se kommunismista.

4 kommenttia artikkeliin ”Kommunismi

 1. Tämä taitaa olla enempi huumorjuttu, mutta tosikkona kommentoin silti.

  Se, että pääset kotoasi kävelemään hyväkuntoista yhteistä katua viihtyisän kaupungin halki töihin ja asioille tai kävelylle merenrantaan, on samanlaisin perustein katsottava todisteeksi kommunismin toimivuuden puolesta. Se siitä tyhjien iskusanojen heittelystä.

  Kirjaston levyt voi muuten tiskata. Useimmiten levyn toimimattomuus johtuu jumalattomista sormenjälkitahroista eikä naarmuista. Minä tiskaan tämmöiset levyt tiskiaineella lämpimässä (ei kuumassa) vedessä sormella kevyesti hangaten ja kuivaan pehmeällä talouspaperilla. Useimmiten soivat sen jälkeen.

 2. Kirjaston levyt voi muuten tiskata. Useimmiten levyn toimimattomuus johtuu jumalattomista sormenjälkitahroista eikä naarmuista.

  Noinhan se toki on, mutta minua ärsyttääkin se, että ihmiset käsittelevät yhteiseksi omaisuudeksi tarkoitettuja asioita siten, että minä saan aina korjata jäljet.

  Mitä tulee kommenttiini kommunismista, sitä ei oltu tarkoitettu huumoriksi, ja tulkitsenkin Matin kommentin kommenttini tiimoilta saivarteluksi, sillä myös ei-kommunistisissa maissa (esim. Kiina, Yhdysvallat, Venäjä ja Norja) ihmiset voivat harrastaa kävelyä kaduilla – vaikka Yhdysvalloissa tosin taitaa olla alueita kaupungeissakin, joissa ei kävelykatuja ole, mutta se menee kulttuurisen valinnan piikkiin se.

 3. Yritin ilmaista asian liian tiiviisti. Selitän siis.

  Otat kaksi esimerkkiä yhteisen omaisuuden käytön ongelmista, ja perustelet sillä kokonaisen yhteiskunnallisen aatesuunnan toimimattomaksi. Minä otan yhtä mielivaltaisesti esimerkin, jossa yhteisen omaisuuden (katu, rantabulevardi) käyttö toimii ja on kaikille iloksi, ja väitän samaista aatesuuntaa esimerkkini perusteella toimivaksi. Yhtä järjetöntä päättelyä kumpikin.

  ”Kommunismi” on puolentoista viime vuosisadan väärinkäytetyimpiä sanoja. Jos haluaa saada aikaan vakavaa keskustelua, on syytä välttää loppuunkuluneita iskusanoja, joille jokainen kuitenkin antaa oman merkityksensä (kommunismi, kapitalismi, vapaus, globalisaatio, kilpailukyky, koko suomen kansa), rajata hieman aihetta ja esittää jotakin konkreettista.

 4. “Kommunismi” on puolentoista viime vuosisadan väärinkäytetyimpiä sanoja. Jos haluaa saada aikaan vakavaa keskustelua, on syytä välttää loppuunkuluneita iskusanoja, joille jokainen kuitenkin antaa oman merkityksensä (kommunismi, kapitalismi, vapaus, globalisaatio, kilpailukyky, koko suomen kansa), rajata hieman aihetta ja esittää jotakin konkreettista.

  Kaikki edellä esittämäsi ajatukset pitävät paikkansa, ja lisäksi pitää toki muistaa, että nk.”kommunismia” ei maapallolla olla harrastettu missään valtiossa. Kuten on usein todettu, on kommunismi ”kaunis ajatus”, mutta johtuen ihmisen perusluonnosta, mahdoton koskaan toteuttaa missään.

  Se, mitä alkuperäisessä, hyvin yksinkertaistetussa esimerkissäni, hain takaa oli se, että omaisuuden ollessa ”yhteistä”, ei sillä ole omistajaa, ja kun ei ole omistajaa, ei ole ketään, joka siitä kantaisi vastuuta. Paradoksaalisestihan kasvottomalla globaalikapitalismillakin on ihan sama ongelma; ei kasvoja, ei vastuuta.

  Minua on aina huvittanut – ja osin raivostuttanutkin – joissakin länsimaisissa taidepiireissä esiintynyt vasemmistopositiivisuus siksi, että sen funktiohan on vain tuntea itsensä ”toisinajattelijaksi” – no; ei siinä mitään pahaa sinänsä, mutta asian huvittava puoli on se, että mikäli nämä ”kommaritaiteilijat” eläisivät kommunistista ideologiaa tunnustavassa valtiossa, olisivat he toki sielläkin ”toisinajattelijoita”, eli länsimaisen kommaritaiteilijan näkökulmasta ”väärinajattelijoita”.

  Minua huvittaa joidenkin ihmisten itseistarkoituksellinen tarve olla ”oppositiossa”, sillä heidän ”oppositiokäyttäytymisensä” ilmenisi minkä tahansa yhteiskuntajärjestelmän sisällä.

  Minusta sinäkin, Matti, olet sellainen ihminen, että oli ympäröivä yhteiskuntasysteemi mikä tahansa, haroisit sitä vastaan!…

  Itse alan olla yhä allergisempi kaikille sellaisille ihanteille, joita varten pitäisi erikseen synnyttää oma dogmistonsa ja perustaa systeeminvartijoiden armada – markkinataloudessakin on toki paljon kritisoitavia piirteitä, mutta ainakaan markkinatalousmaiden ei tarvitse rakentaa ”Berliininmuureja” estääkseen kansalaisiaan pakenemasta markkinataloutta; ennemminkin ongelma saattaa olla se, että pitää rakentaa muureja estämään ihmisiä pyrkimästä markkinatalousmaihin ja nk. demokraattisiin maihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.