Valta vaihtuu Yhdysvalloissa

Barack Obama on valittu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi, järjestyksessä 44. sellaiseksi, ja ei voi kuin toivoa, että Obama tulisi selkein linjauksin muuttamaan maansa poliittista retoriikka- ja toimintakulttuuria pois George W. Bushin aiheuttamien tragikomedioiden tieltä.

Barack Obama astuu vaikeaan virkaan, eikä viisautta ja ripausta onneakin voi hänelle sen kunnialliseen ja menestyksekkääseen hoitamiseen toivoa koskaan liikaa.

Obaman vastakilpailija, John McCain, myönsi tappionsa vaalituloksen ratkettua harvinaisen selvästi ja epädramaattisesti. Vaalitaistelun ollessa kuumimmillaan, heittivät ehdokkaat – puolin ja toisin – toistensa päälle milloin mitäkin, mutta kansan ilmaistua tahtonsa osoitti McCain esimerkillistä herrasmiesmäisyyttä puhuessaan kannattajiensa edessä; ei nöyristelyä tai falskia puhetta ”nöyryydestä”, ei oman vaalikampanjan syyttelyä hävityistä vaaleista, ei kansan syyttämistä ”väärin äänestämisestä”. Oman häviön tunnustamisen jälkeen reilut onnentoivotukset voittaneelle osapuolelle ja kannustuksen sanat myöskin omille kannattajille, jotta hekin hyväksyisivät uuden päämiehen heidän kaikkien presidentiksi.

Jotenkin tuli mieleen eräs skandinaavinen valtio ja sen kunnallisvaalit parisen viikkoa sitten; hävinneet osapuolet etsivät syitä tappioihinsa milloin omista, milloin toisten vaalikamppanioista, ja jotkut jopa kertoivat – ainakin epäsuorasti – kansan äänestäneen ”väärin”.

Toki presidentin vaalit eroavat lähes kaikissa demokratioissa kunnallis- ja eduskuntavaaleista siten, että presidenttiä valittaessa loppumetreillä on vain kaksi kilpailijaa, ja jopa äsken mainitsemassani skandinaavisessa valtiossa esim. viimeisimmän presidenttivaalin häviäjä käyttäytyi kuten totuuden hetkellä tulee käyttäytyä, mutta kuitenkin; John McCainin häviöpuhe oli korostelemattomassa vähäeleisyydessään – ellei sitten lopun ”nostatuksia” lasketa mukaan – elegantti ja varmasti sympatiapisteitä keräävä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s