Euroviisut 2009

Tässä reaaliaikaisesti TVn pauhatessa kirjoitetut kommentit tämän vuoden viisuehdokkaista Moskovassa:

LIETTUA): Mitäänsanomaton ja identiteetitön laulelmamongerrus. Pohjasakkaa.

ISRAEL): Muutamasta yllättävästä harmoniakuljetuksesta huolimatta soittolista-autoradioaikuispopmassaan hukkuvaa poppi-iskelmää.

RANSKA): Tyypillistä ranskalaista tekosyvällistä hönkäilyä ja patetiaa. Tarkoitus luoda mielikuvia sateisen Pariisin ulkoa opetellusta, elokuvallisesta aistikkuudesta. Ranskalaisen ovat pahasti jämähtäneet chanson-nostalgiaansa.

RUOTSI): Ruotsin maine popin kuningasvaltiona alkaa olla historiaa. Luokaton sävellys. Halutaanko laulajan ”ooppera-osuuksilla” ratsastaa Nightwishin maineella? Laulelma-/poptyylisesti laulaessaan laulaja on surkea.

KROATIA): Persoonatonta mahti-iskelmälaulelmaa etnomausteilla koristeltuna.

PORTUGALI): Tervetuloa Fiskars Folk Festivaaleille Billnäsiin! Euroviisuissa tälläisellä ei pärjätä – valitettavasti?…

ISLANTI): Yhdysvaltalaisvaikutteista aikuishardrockcountrypoppia. Vilpittömän tarkoitushakuisesti sävellettyä tilauspoppia – modulaatiota myöten. Avo-Cadillacin penkillä voi kuulostaa hyvältä…

KREIKKA): Eurodancea ysärityyliin. Onko Kreikka ruotsalaistunut?

ARMENIA): Dramaattisen ja odotuksia herättävän intron jälkeen homma lässähtää pahasti. Kauhea yritys, mutta tuloksena sekametelisoppaa.

VENÄJÄ): Huomaan omaavani positiivista asennetta alussa, mutta kertosäepakko länsimaisessa populaarimusiikissa tekee taas tehtävänsä; surkea toistohokema pilaa kaiken.

AZERBAISTAN): Euroetnohumppajytkettä – taas…

BOSNIA-HERZEGOVINA): Taas kotiseutumuseoiskelmämahtipoppihumppaa.

MOLDOVA): Intro herätti taas toiveita, mutta…no; olen sanonut jo monta kertaa aikaisemminkin… Kotiseuturuotsinlaivaetnoiskelmähumppaa. Hieman luomutettuna tämäkin voisi toimia Billnäsissä FFF-tapahtumassa…

MALTA): Tässä olisi ainesta, mutta… Mittatikulla tehty mahtiballadi ei kehity mihinkään.

VIRO): Musiikillisesti etäisiä kaikuja Björkistä. Näissä paskahömppäkisoissa tämä ei ole ainakaan siitä huonoimmasta päästä. Ei tämäkään mihinkään kehity, mutta ei kai ole tarkoituskaan…

TANSKA): Tälläistä skeidaa pakkosyötetään kaikissa marketeissa ja muissa ostoshelveteissä joka niemennotkossa saarelman.

SAKSA): Saksalainen schlager-perinne kohtaa amerikkalaisen big band -tradition ja marinoituu Kraftwerkissä ja vanhassa rock’n’rollissa? En suhtautunut tähän vihamielisesti.

TURKKI): Nykyinen jenkki r’n’b marinoidaan etnossa. No ei tätäkään pääse persoonallisuudesta syyttämään. Tavallaan tehokas.

ALBANIA): Aneluhumppaa kansalle. Tälläistä kuulee varmaan saksalaisten laivabändien toimesta matkalla Puolaan…

NORJA): Viuluriffin kanssa voisi tulla Billnäsiin keikalle, mutta se tästäkin sitten.

UKRAINA): Iron Maidenia etnodancehumppana!?…

ROMANIA): Taksihumppa-R’n’B-iskelmädancea. Semmoista.

ISO-BRITANNIA): Elämäänsä kyllästyneelle pikkuporvaristolle suunnattua täsmätuotettua päiväuneksintamusikaalihuttua. Joidenkin mielestä tämä on varmasti ”laadukasta” ja ”tasokasta” musiikkia. Pöh.

SUOMI): Tämä on niin typerän tehokas, että tämän pitäisi tulla viiden parhaan joukkoon – siis sijoitukseltaan. Ei yhtään kuollutta kohtaa, ei mitään persoonallista – huonommillakin eväillä on näitä kisoja voitettu. Sinänsä täyttä skeidaa, mutta sekään ei ole näissä kisoissa ollut este menestymiselle…

ESPANJA): Näitä etnodancehumppavetoja on kuultu näissä kisoissa jo ihan tarpeeksi, mutta mielenkiintoista on se, että muidenkin maiden etno-vaikutteet ovat tulleet lähinnä espanjalaisesta flamenco-perinteestä. Huono. Onneksi tämä oli nyt tässä.

6 kommenttia artikkeliin ”Euroviisut 2009

 1. Olen kyllä täysin eri mieltä Ranskan kappaleen osalta – tosin rehellisesti sanottuna en tiedä, vaikuttaako mielipiteeseeni tämän kappaleen osalta se, että olen valmiiksi Patricia Kaas fani. Chanson -perinne on ihanaa ja samoin ranskan kieli.

 2. Ilta-Sanomissa ajateltiin seuraavanlaisesti (kopioitu IS nettisivustolta):

  IS:n pika-analyysi joka kappaleesta
  16.05.2009 22:42, päivitetty 17.05. 00:18

  IS analysoi euroviisujen finalistit kappale kappaleelta. Katso, oletko samaa mieltä.

  1. Liettua – Sasha Son: Love

  Kaunis, mutta lattea esitys. IS:n nettikyselyssä maa ei kerännyt yhtään ääntä.

  2. Israel – Noa & Mira Award: There Must Be Another Way.

  Duon laulun sanoma on polittinen. Ystävykset ovat monta kertaa alleviivanneet olevansa oikeasti hyviä ystäviä. Esitys ei jäänyt ihmeemmin mieleen.

  3. Ranska – Patricia Kaas: Et S’ill Fallait Le Faire

  Euroviisujen tunnetuin esiintyjä lauloi äitinsä kuolinpäivänä. Dramaattinen esitys, joka keräsi jättiaplodit. Voittajasuosikkeja.

  4. Ruotsi – Malene Ernman: La Voix

  Naapurimaan diiva kajautti pop-ooperansa innostuneelle yleisölle. Suurin huomio kiinnittyi äänen lisäksi esiintymisasuihin.

  5. Kroatia – Igor Cukrov feat. Andrea: Lijepa Tena.

  Mitäänsanomaton esitys. Ihme, että maa pääsi finaaliin mukaan. Sekametalisoppaa.

  6. Portugali – Flor-De-Lis: Todas As Ruas Do Amor

  Kaunis kansanballadi. Portugali uskalsi tuoda estaradille omintakeista musiikkia. Hatunnoston arvoinen asia.

  7. Islanti – Yohanna: IS It True?

  Kaunis kauppale ja ihana laulaja. Kuulostaa paremmalta kuin Patricia Kaasin mahtipontinen esitys. Laulaa kuin enkeli – ja näyttääkin siltä, kuten juontaja Jaana Pelkonen kommentoi.

  8. Kreikka – Sakis Rouvas: This Is Our Night

  Ei huono ollenkaan. Sakis näyttää latinotähti Ricky Martinilta ja osaa hyppiä lavalla. Kappale on tarttuva.

  9. Armenia – Inga & Anush: Jan Jan

  Kappale on ihmeellinen, mutta esitys hieno. Itämaisia prinsessoja lavan täydeltä.

  10. Venäjä – Anastasija Prikhodko: Mamo

  Isäntämaa. Anastasija veti väkevästi, mutta esitys oli vaatimaton. Laulajan on kerrottu syövän rauhoittavia lääkkeitä, sillä hän on stressaantunut ja yrittänyt laihduttaa. Taustalla olevassa videossa laulaja muuntuu 70-vuotiaaksi. Erikoinen ratkaisu.

  11. Azerbaidzan – AySel & Arash: Always

  Shakira-kopio ja jumalaisen kaunis laulaja. Hauskaa, jos tämä kappale voittaisi viisut. Taiteellisen Venäjä-esityksen jälkeen kappale on iskevä. Mieslaulaja on hiukan kuin marakatti posetiivin päällä.

  12. Bosnia-Hertsegovina – Regina: Bistra Voda

  Venäjä-tasoa. Mahtipontisuutta ja melankoliaa täynnä oleva kappale. Ei välttämättä aukea ensimmäisellä kuuntelukerralla. Ei ehkä tämän kesän hittibiisi! Kisa on nyt puolivälissä.

  13. Moldova – Nelly Ciobanu: Hora Din Moldova

  Kansanmusiikkia yhdistettynä hei hei -huutoihin. Meno on erilaista Kaustisen kansamusiikkijuhlilla. Miehet selkeästi taustalaulajan osassa. Keräsi kovat aplodit.

  14. Malta – Chiara: What If We

  Kaikkien mahtiballadien äiti. Ollut aikaisemminkin euroviisuissa Maltan edustaja ja osaa vinkata silmää oikeassa kohdassa. Jo edesmenneen isän toiveena oli, että Chiara voittaa vielä kerran euroviisut – mutta sitä ei tule tapahtumaan tänä vuonna.

  15. Viro – Urban Symphony: Rändajad

  Hyvä, rakas naapurimaa! Kauniita naisia, ja mukana virolaista pohjentoa sekä unenomaisuutta diskosykkeen alla. Kappale jää helposti soimaan päähän – josko sen kuulisi tänä yönä jo ravintoloiden tanssilattialla? Plussaa, että laulavat omalla kotikielellään.

  16. Tanska – Brick: Believe Again

  Jos tämä kappale ei soi kesällä poppiradioissa, niin ei sitten mikään! Viron haavemaailmasta karu paluu tosielämään. Poikabändiainesta. Laulaja virnistelee ahkerasti kameralle ja laulaa hajareisin.

  17. Saksa – Alex Swings Oscar Sings!: Miss Kiss Kiss Bang

  Saksa on aina yhtä omituinen. Swingiä kappaleesta löytyy, mutta kuka ihme on neito Suukkonen? Kuningattarena koreofiassa esiintyi ”peittävässä asusteessaan” burleski-tähti Dita von Teese.

  18. Turkki – Hadise: Düm Tek Tek.

  Hyvä tatsi ja napa heiluu, kuten napatanssissa pitääkin. Shakira-kopio, ja IS.n miestoimittajan ehdoton suosikki. Turkki osaa tehdä euroviisukappaleita, eikös juu? Düm Tek Tek on kesän uusi hittisanonta.

  19. Albania – Kejsi Tola: Carry Me In Your Dreams

  Eurohumppaa. Laulaja Kejsi Tola on selkeä lolita-kopio. Lavalla heiluva sininen ja hopelta kimalteleva hämähäkkimies oli hiukan erikoinen tapaus. Kappale ei sykähdytä.

  20. Norja – Alexander Rybak: Fairytale

  Omasta rakkauselämästään laulava Rybak on kisan ennakkosuosikkeja. Itsevarma Norja! Poika osaa flirttailla kameralle ja yleisölle. Kertosäe jää varmasti päähän soimaan. Miltähän samalla paikalla näyttäisi Linda Lampenius?

  21. Ukraina – Svetlana Loboda: Be My Valentine

  Helsingin yöelämän ykköspaikkoihin kuuluvan Lost and Foundin soittolistalle pääsevä kappale. Esitys pursuaa erotiikkaa enemmän kuin kotitarpeiksi. Tanssittava biisi kuin mikä. Puolialastomat roomalaissotilaat vetävät ääniä myös homoilta.

  22. Romania – Elena: The Balkan Girls

  Vain pohjoismaalaiset naiset eivät bailaa Välimeren bailukaupungeissa! Pussycat Dollsista on otettu selvästi mallia, toisaalta esiintymisasut kuvaavat moderneja merenneitoja. Jankuttava kappale.

  23. Iso-Britannia – Jade: It´s My Time

  Andrew Lloyd Webberin, musikaalien isän, säveltämä kipale. Kappaleen sai esitettäväkseen Jade. Vedonlyöjien mukaan Jade on neljänneksi todennäköisin häviäjä. Pääseekö edes kahdenkymmenen joukkoon, vaikka maa on erityisen paljon satsannut tänä vuonna viisuihin? Huono kopio Whitney Houstonista.

  24. Suomi – Waldo´s People: Lose Control

  Waldo hoiti homman kotiin ja kertosäe soi monen suomalaisen päässä koko ensi viikon. Tulimiehet ovat hienoja, muuten esityksen koreografia on kuin suomalaiselta maitolaiturilta. Hidas ja pysähtynyt. Musiikillisesti: hyvä, Suomi!

  25. Espanja – Soraya: La Noche Es Para Mi

  Hyvä, kun Suomen esityksen jälkeen tuli noin mitäänsanomaton kappale. Ehkä Waldo jää hyvin äänestäjille mieleen! Rytmikästä ja mahtipontista.

  Kirsikka Kiviniemi ja Pasi Pieti

 3. Minustakin Ranskan kappale varmaankin paras vaikka en sitä kuullut. Voisiko ajatella että arvottaisiin joka vuosi voittaja lotto-arvonnan tyyliin niin ei tarvitsisi jännitää Suomen menestymistä eikä muidenkaan.
  Tämä menetelmä voi tietenkin latistaa eurohumppaviisujen tunnelmaa mutta tuskin niintä kovin paljon voi enää latistaa muutenkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.